Valitse sivu

Iltakonsertit / Evening Concerts / Kvällkonserter

TI klo 19

Shamaaniviulisti Tuomas Rounakari Pauanteella

Konsertissa yhdistyy kaksi vahvaa näkökulmaa arkaaiseen maailmaan: Pauanteen myyttejä syleilevä rakennushistoria ja Tuomas Rounakarin tulkinnat suomensukuisten kansojen shamanistisista lauluista. Sepän pajan edustalla soi hanti-kansan jouhikko ´ning-juh´, Pauanteen päärakennuksen kattopaanuilla viulisti vajoaa transsiin, ja poroksi palaneen saunan raunioilla kuullaan itkuvirsimelodioita.

 Shamaaniviulu-esityksessä Tuomas Rounakari on siirtänyt perinteisten shamaanilaulujen melodiat viululle ja shamaanirummun rytmit nilkkakelloihin. Soittonsa aikana Rounakari liikkuu eri asteisissa transsitiloissa.

Perimätiedon mukaan Pauanne on tunnettu jo satoja vuosia paikkana, jossa on parannettu ihmisiä. 1980-luvulla Pauanteella toimi kansanmuusikoista ja kansanparantajista koostuva yhteisö, joka rakensi alueelle käsityönä ainutlaatuisia rakennuksia. Myöhemmin yhteisö hajosi ja joutui luopumaan alueen hallinnasta. Tänään rakennukset ovat osin tuhoutuneet, mutta niiden ainutkertaisuus on yhä todistettavissa paikan päällä.

Tuomas Rounakari on etnomusikologi, säveltäjä ja viulisti. Hän on arktisten alkuperäiskansojen kanssa yhteistyötä tekevän teatteriryhmä Ruska Ensemblen perustajajäsen sekä Korpiklaani-yhtyeen viulisti. Rounakari tunnetaan myös itkuvirsien elvyttämiseksi tehdystä työstä. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla hän oli mukana viimeksi 2017 yli kolmetuntisessa Karhunpeijaiset-esityksessä yhdessä Karoliina Kantelisen, Pekko Käpin ja Antti Paalasen kanssa.

Share This